Моето интервю за виза

В понеделник (07.04.2008) благополучно минах интервю за виза за САЩ. Самото интервю не е нищо особено и мина много по-лесно от очакванията ми. Тръпката по цялото преживяване беше през двете седмици, които ми бяха нужни да събера и попълня всички нужни документи. Имах въпроси, на които даже вездесъщия Гугъл не даде отговори (тук е момента да благодаря на всички, които ми помогнаха). Затова пиша какво се случи с мен и как най-лесно да си подготвите документите. От тази година в програмата, в която искам да участвам се появява нова практика – всеки сам да си подготви докумнетите и индивидуално да си се яви на интевю, което от една страна е добре, защото се спестяват малко пари, които трябва да се платят на фирма или посредник, но от друга създава много главоболия на тези, на които им се налага да го правят за първи път.

Аз кандидатствах за виза тип J1 и необходимите документите са:

1). Международен паспорт валиден най-малко за 6 месеца след датата обявена за завръщане в България – препоръчвам ви да си направите хубава снимка за паспорта, защото аз там приличам на албански патриот. Не че имах проблеми, но все пак

2). Копие от акт за раждане – това е лесно, само няколко стотинки за ксерокс

3). Валиден DS 2019 формуляр – него трябва да получите от компанията, за която ще работите. Моят пристигна сравнително бързо и не забравяйте да го прочетете (целия) и да напишете дата, да се подпишете и да напишете мястото, където сте подписали документа. Това трябва да е най-отдолу на първата страница.

4). Формуляр от спонсорската компания

5). Формуляр DS-156 със снимка – тук вече става интересно. Самия формуляр се попълва само и едиснтвено в електронен вариант (можете да го видите тук). Този формуляр е за неимигрантска виза и съдържа някои доста любопитни въпроси например дали имате роднини в САЩ, дали някога са ви арестували, дали някога са ви отказвали виза или са ви депортирали, в прав текст дали имате намерение да се занимавате с незаконна или терористична дейност по време на престоя си и дали имате някакви сериозни физически или ментални заболявания. След като го попълните трябва да го изпратите, като системата ще ви генерира индивидуален баркод. След това трябва да го разпечатате, като ви съвествам да ползвате лазерен принтер, защото начупен или размазан баркод може да ви създаде главоболия.

Формулярът Ви трябва да има „чист и ясен” баркод. Молби за визи, чиито формуляр DS-156 имат „размазан/начупен” баркод НЯМА да бъдат обработени.“

Пример за „чист и ясен баркод“ и пример за „повреден баркод“

Този документ се състои общо от 3 странички и на него трябва да залепите снимката си. Снимката трябва да отговаря на доста строги изисквания.

„Снимката трябва да показва ясно цялото лице и да е направена в рамките на последните шест месеца. Кандидатът трябва да гледа право в камерата, не надолу или встрани, като лицето трябва да заема около 50% от снимката. Главата на кандидата, включително лицето и косата, трябва да се вижда от върха на косата до края на брадичката и от двете страни до очертанията на косата. За предпочитане е ушите да са открити. Основното изискване е снимката ясно да идентифицира кандидата.


Размерите на снимката трябва да са 50 на 50 мм., като главата трябва да е разположена в центъра. Главата (измерена от върха на косата до края на брадичката) трябва да е с размери между 25 и 35 мм., като нивото на очите трябва да бъде между 28 и 35 мм. от долния край на снимката. Снимките може да са черно-бели или цветни, но направени на бял или светъл фон. Снимки, които са направени на цветен, шарен или тъмен фон, няма да бъдат приемани. Кандидатите за неимигрантски визи трябва да представят 1 бр. снимка, прикрепена с телбод към формуляра за неимигрантска виза DS-156. Телбодът трябва да бъде поставен възможно най-далеч от лицето на кандидата.

 1. Шапки и други покривала за глава се допускат само когато са свързани с религиозни вярвания, и дори тогава не трябва да покриват части от лицето на кандидата.
 2. Не се приемат снимки със слънчеви очила или други атрибути, закриващи части от лицето, освен ако не са необходими по медицински причини (например превръзка на окото).
 3. Снимки, на които кандидатите носят традиционна маска или воал, затрудняващи тяхната идентификация, са неприемливи.
 4. Снимки на военни, летци или други лица, на които те са с шапки, са неприемливи.
 5. Снимки, на които кандидатите носят национални или племенни костюми, шапки и покривала на главата, които не са религиозни по своята същност, са неприемливи.
 6. Тъй като на всеки кандидати се издават индивидуален документ, от всеки кандидат се изисква отделна снимка. Не се приемат групови снимки.“

6). Попълнен формуляр DS-157 – този формуляр трябва да си изтеглите от сайта на посолството и да имате Adobe Acrobat, за да го попълните (можете да го видите тук). Това е сравнително лесно освен, че недоумявах как да напиша името си с native alphabet/ кирилица след като не ми е известен софтуер, който може да отвори PDF файл и да го редактира на кирилица. Затова след като го попълните максимално пълно в електронен вариант и го разпечатате си напишете името с химикалка. Аз направих така и нямаше проблем. Изглежда идеята е всичко да е попълнено максимално четливо. Тук също срещаме въпроси тип случайно-да-сте-теросрист-ние-ви-имаме-довериае-но-да-попитаме-все-пак.

7). Попълнен формуляр DS-158 – сходен документ като предишния. Пак си пишем името (за не знам кой път вече), като трябва да внимавате с писането на датите – трябва да бъдат според американския стандарт (мм-дд-гггг). Лично на мен в изневиделица ми дойде, че трябва да се напишат имената и контактите на двама човека, които могат да потвърдят, че попълнената информация е вярна. То няма много проблем ако не се прави в последния момент ама аз нали съм си такъв… :]

8). Попълнен формуляр, с който оторизирате DHL да ви достави документите – много улеснява процедурата, защото няма да се налага да се връщате пак до посолството. Визата и паспорта не се доставят по никакъв друг начин освен чрез DHL. На самото интервю се попълва товарителница (напишете си някъде пощенския код на града, в който искате да ви доставят документите, защото аз доста мислих :] ). Изненадах се колко бързо стана всичко. След като в понеделник се явих на интервю в сряда получих SMS от DHL, че документите ми вече са в офиса им и мога да отида да си ги взема. Доставката е за ваша сметка и в повечето случаи струва около 5 лева, в моя случай 4 лева и 87 стотинки. :]

9). Студентска книжка

10). Уверение от учебното заведение, че сте студент редовно обучение за летен семестър

Освен да подготвите тези документи трябва да платите такса от 131 $ в някой от клоновете на Юнионбанк (жълтата бележка остава за вас и трябва да я носите на интервюто) и да си насрочите дата, на която ви е удобно да отидете да ви преслушат. Това също се прави по интернет и е много лесно от сайта на посолството. Можете да насрочите вашето интервю тук. За да го направите трябва вече да сте си разпечатали DS-156 в който освен баркода има и един номер. Въвеждате го на страницата и можете да видите свободните дати и часове. След като го изберете също трябва да разпечатате една страничка, която съдържа имената ви, дата, час и потвърждаващ код, с който можете да промените датата си ако по-късно си промените решението.

Аз отидох доста по-рано на самото интервю. Бях го насрочил за 9:00, а пристигнах около 8:15 и съответно охраната ми препоръча да отида да пия кафе някъде. Върнах се малко преди 9:00 и с останалите кандидатстващи изчакахме да ни пуснат. Първо на входа преглеждат документите. Аз бях сложил всеки документ в отделен джоб и заедно всичките в папка, а ме помолиха да ги извадя всички като вляза. После оставяте мобилните си телефони, колана и опасни метални предмети и минавате детектор на метал. Ако всичко е наред ви дават номерче за вещите и минавате нататък. Следва още една проверка на документите, дават ви товарителница, която трябва да попълните и после чакате, докато не чуете името си, за да дадете отпечатъци. След като и това мине успешно следва самото интервю. То трае само няколко минути като консула се интересува от това доколко знаете езика и може да се получи нормална комуникация, а също така и добрите ви намерения. След като ви подпишат документите трябва да дадете товарителницата и да скъсате половината от формуляра, с който оторизирате DHL да ви достави документите. Пожелават ви приятен престой с усмивка и ви казват, че до няколко дни ще си получите обратно документите и паспорта.

P.S. Ако не съм пропуснал нещо трябва е само това… :)

10 comments so far

 1. Еми on

  Всичко ясно и точно,но аз имам един проблем с датите!
  Как да си попълня датите?Т.е. искам да напиша на предната си работа от кога до кога съм работила и не става и не става,ако ми дадеш съвет за това ще съм ти много благодарна!

 2. tsvetkoff on

  Ако говориш за pdf-а и аз имах подобни проблеми с полета, които не можех да попълня.

  Чудих се маса време и 1 ден преди интервюто на вече разпечатаните и готови документи си написах с химикалка. Идеята на електронния документ е да се попълни ясно и четливо. Ако го попълниш с химикалка предполагам, че няма да има проблем.

  P.S.
  Не прекалявай все пак, а ако на самото интервю стане дума защо е така просто им обясни, че ти е било техничеси невъзможно. Хората се стремят да помагат с каквото могат.

  Поздрави и успех
  Tsvetkoff
  :D

 3. Milena on

  Здравейте, най-напред искам да кажа едно голямо Благодаря затова че сте направил този блог и после :)
  имам питане – свързано е с формуляр DS-157 – може би не съм чела внимателно, но не разбрах този формуляр задължително на английски ли се попълва или може и на български, тъй като има и преведен вариант на сайта на посолството… и в тази връзка – дали трябва да се попълва и от жени, тъй като в преведения вариант на точка 5 е отбелязано – „Пълно име на съпругата Ви ( ако сте женен)“
  Предварително благодаря за отговора, ако можете да ми помогнете :)

 4. Milena on

  Забравих да спомена – http://www.tobeone.org/images/DS-157-How-To.pdf
  тук намерих примерен формуляр, на той е с мъжко име, и не са написани никакви имена на фирми или училища, защото това всъщност ми е притеснението за английския …

 5. Elena on

  Zdravei, imam goliamo jelanie sama da se iavia na interview, razpolagam s blanka s dogovor ,no tia mi e dadena ot Orange i e „Intrax“, zatova ne mi e iasno kak da realiziram tochka 3) i 4)kakvo e sponsorskata kompania, i sama li da si platia zastrahovkata ,koitato te mi praviat po prinzip

  • tsvetkoff on

   Нямам представа как се случват нещата, когато е намесена фирма. Предполагам ако отидеш при тях и любезно им обясниш, че имаш затруднения ще те посъветват.

   Поздрави и успех!
   :D

 6. ivelina on

  zdravei, iskam da te popitam kato se qvq na interviu za viza, vednaga li shte polucha otgovor dali sam q poluchila ili shte mi izpratqt otgovora sled nqkolko dni? Blagodarq predvaritelno!

 7. Stiliana on

  Zdraveite,
  Izchetoh dosta forumi, saveti i t.n., no edno neshto ne mi stava iasno.
  Vsichkite pridrujitelni dokumenti /pokana, kopie ot akt za rajdane, slujebni belejki i t.n./ koga se podavat i kak?
  Dali triabva sled kato se popalniat DS-tata da se zanesat v posolstvoto ili stava v denia na intervuto.

  Blagodaria predvaritelno za informaciata….:)

 8. Габриела on

  Здравейте!
  Утре ме чака съдбоносното интервю за виза и си преглеждам документите. Май всичко ми е както трябва – сверих си часовника с дадената тук информация за което сърдечно благодаря!!!

 9. Илиана on

  Моля как да си насроча дата за интервю???
  Нещо не мога да се оправя с нещатага


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: